Excursies rondom de Tweede Wereldoorlog

Hier leest u het verslag van Ruben en Eline over de excursies van groep 8 naar Herinneringscentrum Westerbork en het onderduikershol in Anloo.

Als eerste gingen we naar kamp Westerbork. Daar gingen we ‘s ochtends heen met de auto. We kregen een film te zien over de familie Meijer, een Joodse familie uit Gieten. En daarna was er een soort speurtocht door het museum. Toen dat was gedaan liepen we naar het kampterrein toe, dat was ongeveer 6 kilometer er vandaan. Daar kregen we een een rondleiding over het kampterrein. Er werden daar een aantal verhalen verteld, bijvoorbeeld over een ontsnapping uit de trein en over een Machieltje een te vroeg geboren baby. Daarna werd er wat verteld over een monument met rode steentjes met sterretjes en vlammetjes, daarbij werd ook verteld wat het betekent. Ook was er een monument waarbij treinrails omhoog stonden. Dat monument heeft veel betekenissen. Dit vonden wij erg interessant.

 

We gingen  op donderdag 25 april naar het onderduikershol in Anloo. Daar gingen we op de fiets heen. We werden verdeeld in twee groepen. De eerste groep ging naar het hol zelf. Daar kon je zien hoe het er nu uitziet, alleen vonden we het wel jammer dat het originele hol er niet meer was. En er werd ook informatie verteld over de mensen die er in de oorlog zaten ondergedoken. In totaal zijn er 18 mensen in het hol geweest, maar niet allemaal tegelijk. De andere groep kreeg eerst informatie over de parachutisten, gevechten en de landingsplek. Er was ook nog een museum, daar kon je een maquette zien hoe alles eruit zag in het onderduikershol tijdens de oorlog.

Login

Lost your password?